Blog

De 4 voordelen van inzicht in de (financiële) gezondheid van assets

We gaan ervan uit dat installaties, machines en voertuigen die op tijd een beurt krijgen, het blijven doen tot de volgende onderhoudscheck. De praktijk blijkt weerbarstiger: ondanks investeringen in preventief onderhoud vallen ‘assets’ soms tussentijds spontaan uit. Soms vervangen we preventief onderdelen die eigenlijk nog mee kunnen. In dit blog leest u hoe slimme technologie helpt om minder downtime te hebben, tegen lagere kosten.

Preventief onderhoud is lang niet zo kostenefficiënt als vaak wordt gedacht. In 45 procent van de gevallen blijken bedrijfsmiddelen toch eerder uit te vallen dan op basis van de leeftijd mocht worden verwacht. Dat stelt organisaties voor problemen. Onderdelen en monteurs zijn niet altijd direct beschikbaar. Bovendien zijn de kosten voor herstel op deze manier onvoorspelbaar. Daarnaast ontstaat bij onderhoud op vaste tijden vaak onnodige slijtage, omdat onderdelen uit elkaar worden gehaald zonder te weten of dat wel nodig is.

Op weg naar voorspellend onderhoud

Een manier om het slimmer aan te pakken, is de stap zetten naar ‘voorspellend onderhoud’. Daarvoor is actueel inzicht nodig in de conditie van assets. Voor het verzamelen van data bestaan drie methodes:

  1. HSoT: Human Sensor of Things – informatie afkomstig van inspectie door mensen.
  2. EoT: Ethernet of Things – Informatie uit in machines ingebouwde systemen, bijvoorbeeld over het aantal storingen
  3. IoT: Internet of Things – informatie van sensoren.

Een goed voorbeeld van een systeem dat deze drie stromen bundelt is IBM Maximo. Dit softwaresysteem is door Gartner1  al diverse keren aangewezen als leider op het gebied van Asset Management.

Een illustratie van de manier waarop Maximo werkt: bij een windmolenpark wordt het moment van onderhoud aan turbines gepland op basis van historische gegevens. Door de turbines uit te rusten met sensoren die bijvoorbeeld oplopend energieverbruik kunnen waarnemen, valt dit moment veel beter te bepalen. Een koppeling met data van The Weather Channel zorgt voor verdere optimalisatie. Onderhoud kan nu eerder plaatsvinden, als blijkt dat de molens veel te lijden hebben onder storm. Of juist later, als er een bepaalde periode weinig wind is.

Zie in één oogopslag de technische en financiële conditie van assets

Met de toevoeging van MAHI (Maximo Asset Health Insights) aan IBM Maximo, komt behalve de technische conditie ook de financiële gezondheid van uw assets in beeld, op één overzichtelijk dashboard. Het is niet nodig de data van allerlei verschillende toepassingen te combineren.

Inzicht in de kosten helpt om te bepalen hoeveel geld moet worden gereserveerd voor onderhoud en vervanging van bedrijfsmiddelen. Als een machine beter presteert dan gedacht, kan onderhoud worden uitgesteld. Het budget kan dan worden besteed aan een onderdeel dat er minder goed voor staat.

Bij asset-intensieve sectoren als waterbeheer, transport en wegenbouw zijn op die manier enorme besparingen te behalen. Met Asset Management valt tevens winst te boeken op gebied van duurzaamheid, vanwege de focus op zuinig omgaan met materialen.

De grote voordelen van beheer met IBM Maximo en MAHI op een rij:

  1. Compleet inzicht: het dashboard laat in één oogopslag zien hoe assets er technisch en financieel voorstaan. Dat helpt beter onderbouwde beslissingen te nemen over onderhoud en vervanging.
  2. Minder kosten: onderdelen worden alleen vervangen als het echt nodig is.
  3. Minder verrassingen: problemen worden in de kiem gesmoord, de kans dat systemen uitvallen neemt drastisch af.
  4. Tijdsbesparing: onderhoud wordt voorspelbaar en valt beter te plannen.

ZNAPZ heeft veel kennis in huis van IBM Maximo en MAHI en kan u van begin tot einde helpen en ontzorgen, zodat het uw business optimaal ondersteunt.

Meer weten over de voordelen van IBM Maximo en MAHI? Download ons e-book of neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

 

1. Gartner

Download

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Vul het formulier in, of neem vrijblijvend contact op met:

Laurens van den Brand

T +31 612 935 637
E Laurens.van.den.Brand@ZNAPZ.com

Neem hier contact met ons op

 

© 2019 | ZNAPZ